Fort Lapin 27, 8000 Brugge

‘Huis Geûens’, een parel in beaux-art stijl

€995.000

Beschrijving

‘Huis Geûens’, een parel in beaux-art stijl, zelden gezien woon- en handelshuis op een A-locatie nabij de Brugse ring
We schrijven 1905. Jules Catulle, geslaagd ondernemer en eigenaar van meerdere pakhuizen aan  het ‘koophandelsdok’, de Brugse Docklands nabij Dampoort en Coupure, vindt aan Fort Lapin een geschikt bouwterrein voor een prestigieus woonhuis. Het wordt een dubbele woning met de allures van een Frans kasteeltje, ontworpen door de Brusselse architect Georges Martin, in een bouwstijl die het best als beaux-artstijl wordt omschreven, een stijl die zeer geliefd was tijdens de belle epoque periode en die duidelijk geïnspireerd was op de Franse Lodewijk XIV-stijl. Een felrood bakstenen gebouw, waarbij veel gebruik werd gemaakt van een witte kalkzandsteen, twee hoge bouwlagen, afgedekt met een gemansardeerd dak, bedekt met leien. Een bijzonder rijk interieur met witte marmere vloeren, planchers, pleisteren plafonds afgewerkt met sierlijk lijstwerk, plintlambrizeringen, binnendeuren met versierde kroonlijsten, fraaie marmeren schouwen, authentiek cementegels en faiences in Jugendstil, muurdecoratie in sjabloon. Kortom, reeds in 1905 deed het gerucht de ronde – en geruchten hebben meestal een grond van waarheid – dat dit meesterwerk wellicht een fortuin moet hebben gekost…Het pand dat wij hier aanbieden is de rechtse woning, oorspronkelijk bewoond door de schoonouders van Jules Catulle, en nadien door diverse handelaars, een scheepsmakelaar, een bestuurder (CEO avant la lettre) uit Oslo, een bloemenzaak, tot het door de huidige eigenaars werd aangekocht en na een minutieuse restauratie (hoofdaannemer Rony Loccufier) die 2 jaar heeft geduurd, in zijn oude glorie werd hersteld. Het is stedenbouwkundig vergund als eengezinswoning met handelszaak. Het BPA voorziet als mogelijke hoofdbestemmingen ééngezinswoningen, handel, detailhandel, horeca en kantoren.
Gelijkvloers : inkom en traphal in witte marmer, stijlvolle trap in beuk (de muur is gedecoreerd met foto’s van het Koningshuis), ontvangstkamer, vestiaire en toilet, 3 delige salon-suite, telkens afgesloten met meervoudige deuren in geslepen glas : voorsalon, tussensalon en wintertuin met plankenvloeren, houten lambrizering en marmeren schouwen, voorzetramen aan straatzijde, Goddin gaskacheltje in de de wintertuin. Overal unieke mouluren, rozassen, gesculpteerde deuren, … Ingerichte keuken in cementtegels met zicht op de tuin. 1ste verdiep : overloop, 2 slaapkamers in plankenvloer, marmeren schouwen (er kan telkens een gashaard aangesloten worden), lambrizering. De muur tussen de 2 kamers werd weggenomen, er werden 2 poutrellen geplaatst.
Achterbouw : overloop met trap (6 treden), berging/opslagruimte, toilet in cementtegels (Jugendstil faiencetegels), slaapkamer 3. 2de verdiep : nachthal met ingemaakte kast (cv installatie), lanterneau met veiligheidsglas erboven, slaapkamer 4 aan straatkant, grote slaapkamer 5 achteraan met marmeren schouw, badkamer met ligbad, lavabomeubel en toilet (plankenvloer, verluchting). Kelderverdieping :  knappe arduinen trap. 5 grote kelders, met brouwerij-installatie (niet begrepen in de verkoop-kan eventueel overgenomen worden), bevloering cementtegels, de muur van de voorste kelder is bezet met metrotegels,  radiatoren cv, 4 dubbel houten deur.
Ook het terras palend aan de wintertuin werd in zijn oude glorie hersteld (smeedijzeren trap en authentieke gele tegels, afkomstig van de Zeedijk van de Belgische kust). De vrij grote stadstuin werd onderhoudsvriendelijk aangelegd met witte grindsteentjes, buxushagen en beukenbomen. Het geheel werd afgewerkt met een antieke fontein.

Locatie

Fort Lapin 27, 8000 Brugge

Details

TypeStadswoning
Aantal slaapkamers5
Bouwjaar1905
EPC397kWh/m²
meer details

interesse?

Vraag extra
documenten aan

aanvragen

Bouw

TypeStadswoning
Bouwjaar1905

Faciliteiten & comfort

Slaapkamers5

Informatieplicht

Stedenbouwkundige bestemmingWoongebied
Recht van voorkoopNee
DagvaardingenIn aanvraag
Beschermd erfgoedNee
Geïnventariseerd erfgoedInventaris van bouwkundig erfgoed
VerkavelingsvergunningNee
BouwvergunningIn aanvraag

Watertoets & energie

OverstromingsgevoeligheidNiet overstromingsgevoelig
Afgebakende oeverzoneNiet van toepassing
EPC397kWh/m²

Bezorg mij het dossier van dit pand

U bent bijna ‘verkocht’? Dan is het tijd om de kleine lettertjes te lezen, zodat u een gefundeerde beslissing kunt maken. Vraag het volledige dossier op.
Wij bezorgen u alle details en technische info.

Samen alle documenten overlopen en uw vragen beantwoorden?
Maak een afspraak in ons kantoor in hartje Brugge of Loppem.
Wij informeren en adviseren u van a tot z.

interesse?

Laat uw gegevens na.

We helpen je graag!
Uw verantwoordelijke.